Bejelentkezés

Logó

Adja meg e-mail címét és jelszavát!


Mégse

Jelszó megváltoztatása

Bejelentkezési segédlet

Kérjük, itt adja meg e-mail címét, hogy el tudjuk küldeni a szükséges linket, mellyel jelszava megadása nélkül, rögtön bejelentkezhet weboldalunkra!



Mégse

Kereső

 Dokumentumok közt nem keres!


Bemutatkozás
About us


Profilom

Profil szerkesztése Jelszó módosítása

Kijelentkezés

Idegen Nyelvi Parádé a Xántusban

 

Idegen Nyelvi Parádé a Xántusban

Novemberben rendeztük meg második alkalommal nyelvi parádénkat, mely méltán nevezhető egyik legkiemelkedőbb szakmai rendezvényünknek. Nyelvi profilunkhoz igazodva idén is felsorakozott az összes második idegen nyelv változatos programot kínálva a nyelveket már tanuló, és a választás előtt álló diákok számára egyaránt. 

Angol másodnyelvet tanuló diákjaink megismerkedtek az amerikai őslakosok életmódjával, tabletek segítségével „részt vettek” egy interaktív várostúrán New Yorkban, betekintést nyertek brit gasztronómiai érdekességekbe, illetve tánctudásukat a skót táncházban fejleszthették tovább. A brit teaházban tradicionális 'cream tea'-t és brit édességeket kóstolhattak. Az angol nyelvi programok szponzorai a Brit Nagykövetség, a British Council, és az Oxford University Press voltak.

A német nyelvet tanuló diákok a közös nyelvi kapocs miatt ízelítőt kaphattak a németországi és ausztriai hagyományokból is. Az Osztrák Intézet munkatársai (Mátrai Márta, Tánczos Noémi) közreműködésével játékos keretek között ismerkedhettek az osztrák kultúra képviselőivel; filmrészletek segítségével bepillantást nyerhettek a német diákok életébe, barangolhattak a német nyelvű országok tájain, városaiban, tesztelhették, hogy mennyire jártasak a német nyelvű országok kultúrájában, ill. hogy mennyire ismerik a német nyelvet.  A  versenyeken jól szereplő diákok jutalmul a Bécsi kávéház vendégei lehettek, ahol az osztrák kávékülönlegességek mellett, házi készítésű sütemény költeményekből fogyaszthattak.  

A spanyol nyelvet tanuló diákjaink is változatos programokon vettek részt. Volt szabaduló szoba, ecuadori kézműves és zenei bemutató, ahol a pezsgő latin életérzés is megelevenedett a résztvevők számára. A filmvetítés feladatlappal, kulturális előadás, valamint a matematikai feladatok és társasjáték spanyolul izgalmas versenyhangulatot teremtett a diákok között.

Az olasz nyelv és kultúra népszerűsítésére is sokszínűszínű program várta az érdeklődő diákokat. A nyelvválasztás előtt álló gólyák motivációs bemutató órák keretein belül nyerhettek betekintést a „dolce vita” hazájának világába. Az olaszt már tanuló, régebbi „motorosoknak” a legendás Vespa nyergében ülve nyílt alkalmuk megtapasztalni az igazi olasz életérzést, de próbára tehették eddig megszerzett nyelvtudásukat és kommunikációs készségeiket meghívott római vendégünk, Lorenzo Marmiroli rendhagyó nyelvóráján, valamint a legbátrabbak a sanremoi dalfesztivál olasz klasszikusait is megidézték karaoke formájában.

A francia nyelvet tanuló diákok francia érdekességekről hallhattak a nyelvi csoportok tanulóinak előadásában. A szabaduló szoba, és a francia társasjátékok szintén nagy sikert arattak, a kulturális kvízhez, a Francia Intézet könyvesboltja, a Latitudes biztosította az ajándékokat. Mindemellett a diákok bekapcsolódtak az újlatin nyelvet tanulók számára rendezett karaoke versenyekbe.

Az orosz nyelvet tanuló diákjaink három helyszínen kaphattak bepillantást az orosz nyelv és kultúra jellegzetességeibe, valamint a híres orosz konyha specialitásaiba. A felsőbb évfolyamos tanulók kvíz játékban az orosz kultúrával és történelemmel kapcsolatos tudásukat is összemérhették. A nyelvválasztás előtt álló csoportoknak Alina Urazbekova, az Orosz Kulturális Központ munkatársa tartott érdekes előadást a sokszínű orosz hagyományokról és szokásokról.   

Az idei nyelvparádénk kiemelt programja volt a francia-olasz-spanyol gasztronómiai verseny, melyen több, mint 40 diák, összesen 24 pályaművét lehetett megkóstolni, aminek köszönhetően iskolánk ebédlője néhány órára egy pillanat alatt szinte Michelin-csillagos étteremmé változott. Számos csoport felkereste helyszínünket, a tanulók érdeklődéssel hallgatták amatőr szakácsaink előadását az ételkészítés fortélyairól, és természetesen mindenki megkóstolhatta a számára legcsábítóbb fogásokat. A versenynek természetesen tétje is volt: szakmai zsűrink tagjai, dr. Fehérvizi Judit igazgató asszony, Dr. Alberto Madrona Fernández úr, a Cervantes Intézet tanulmányi vezetője, Fazekas Zoltán, igazgató-helyettes úr, Vágó András, a Nyelvparádé műszaki szervezője, és két diák zsűritagunk komoly mérlegelés után hozta meg döntését. A titkos szavazás eredményeként az abszolút győztes idén Csák Bojta, 10. A osztályos tanulónk, Zuppa inglese elnevezésű süteménye győzedelmeskedett. A jutalmakat Iskolánk és a Cervantes Intézet ajánlotta fel.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is nagy népszerűségnek örvendett a japán és kínai kultúra összes tanterme. Nem csak a másodnyelv választás előtt álló évfolyamunk érdeklődött szaktanáraink és anyanyelvi vendégeik színes programjai iránt, hanem a felsőbb évfolyamos tanulók is.

Japán nyelvet tanító kollégánkkal és a Japán Intézet vendégeivel a fiatalok nyelvleckéket vehettek, felpróbálhatták az autentikus ruhadarabokat és kipróbálhatták a japán betűfestést is, autentikus színtérré varázsolt tantermeinkben.

Kínai anyanyelvi tanárnőnk 10. évfolyamos lelkes csoportjával bemutató órát tartott az érdeklődőknek, ahonnan mindenki egy vidám kínai dal megtanulása után indult tovább a szomszédos terembe, ahol a Konfuciusz Intézet munkatársai a kalligráfia szépségeibe vezették be diákjainkat.

A tavalyi évhez hasonlóan óriási sikert aratott idén is a tornatermi táncház, ahol diákjaink latin, bajor, orosz, és skót táncokat tanulhattak autentikus zenére. Együtt táncolhattak választott idegen nyelvüktől függetlenül, egy kis betekintést nyerve más országok folklórjába is. 

A nyelvparádén a diákok rengeteg új élményben részesültek, visszajelzéseik alapján nyelvi és kulturális ismereteiket is bővítettük, felkeltettük a nyelvválasztás előtt álló kny-es évfolyam tanulóinak az érdeklődését is a sikerélményekben gazdag, izgalmas rendezvényünkön.

Párizs Ágnes     
 szaktanár (orosz nyelv)