Bejelentkezés

Logó

Adja meg e-mail címét és jelszavát!


Mégse

Jelszó megváltoztatása

Bejelentkezési segédlet

Kérjük, itt adja meg e-mail címét, hogy el tudjuk küldeni a szükséges linket, mellyel jelszava megadása nélkül, rögtön bejelentkezhet weboldalunkra!Mégse

Kereső

 Dokumentumok közt nem keres!


Bemutatkozás
About us


Profilom

Profil szerkesztése Jelszó módosítása

Kijelentkezés

'Culture Club' 2018-19

 

Wenckheim-Dickens grófnő a Xántusban

 

Jeanne-Marie Wenckheim-Dickens grófnő volt az első vendégelőadója annak az új angol nyelvű sorozatnak, amelyet a Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium és Szakgimnázium ‘Culture Club’ néven indít a 2018-19-es tanévben. Az új kezdeményezés célja, hogy a diákok olyan személyiségekkel találkozzanak, akik példás élet- vagy karriertörténetükkel inspirálhatják a fiatal generációt. Mivel az előadások nyelve angol, így a diákoknak lehetősége nyílik arra is, hogy ezt az általuk magas szinten tanult idegen nyelvet aktívan használják.

2018. november 21-én a sorozatindító ‘Culture Club’ egy rövid, Charles Dickens életéről és munkásságáról szóló diákprezentációval indult. Ezt követte a grófnővel folytatott kerekasztal-beszélgetés, végül pedig a diákok feltehették kérdéseiket az illusztris vendégnek. Az esemény az angol nyelvi munkaközösség együttműködésének köszönhetően valósult meg.

Jeanne-Marie Wenckheim-Dickens grófnő élettörténete és erkölcsi tartása rendkívül példaértékű, mondhatni regénybe illő, és stílusosan szólva, dickensi fordulatokkal teli. A grófnő 9 éves kislányként a családjával együtt menekült el Magyarországról, a Békés megyei Dobozról az 1944-ben kezdődő szovjet megszállás elől. Ausztria, Svájc, Franciaország után Skóciába került, ahol egy kedves házaspár segítette őt, és korán elvesztett szülei helyett is szinte a szülei voltak. Kanada és Argentína után Londonban telepedett le, ahol megismerkedett a nagy angol író, Charles Dickens egyenesági leszármazottjával, az ükunoka Christopher Dickens-szel. Házasságukból két leánygyermek született, majd mikor már a gyermekek felcseperedtek, a grófnő üzleti vállalkozásba fogott. Megalapította a Charles Dickens Heritage Foundation nevű szervezetet, melyet sikeres üzletté fejlesztett az Egyesült Államokban. Az üzlet mellett mindig fontos volt számára a jótékonysági tevékenység, és így van ez mind a mai napig. Férje halála után, közel 20 évvel ezelőtt visszaköltözött Magyarországra, szülőfalujába, és az ősei által építtetett helyi templomot az egykori plébániával együtt felújíttatta. Az utóbbi jelenleg az otthona. Nagyobbik lánya édesanyát követve szintén Magyarországra költözött, és saját turisztikai vállalkozást működtet.

 

Lakiné Tóth Gabriella              
angol nyelvi munkaközösség vezető