Bejelentkezés

Logó

Adja meg e-mail címét és jelszavát!


Mégse

Jelszó megváltoztatása

Bejelentkezési segédlet

Kérjük, itt adja meg e-mail címét, hogy el tudjuk küldeni a szükséges linket, mellyel jelszava megadása nélkül, rögtön bejelentkezhet weboldalunkra!



Mégse

Kereső

 Dokumentumok közt nem keres!


Bemutatkozás
About us


Profilom

Profil szerkesztése Jelszó módosítása

Kijelentkezés

Intézményünk névadója

Xántus János (1825-1894) tudományos eredményeivel a természet- és társadalom-tudományok különböző területeit gazdagította. Útleírásai és gyűjteményei az egész világon ismertté tették nevét és munkásságát.

Az Egyesült Államok számos területének flóráját-, faunáját és ásványvilágát elsőként ő tárta fel és mutatta be. Japán partvidékéről ő készítette az első pontos térképet. Eötvös József megbízásából etnográfiai gyűjtőmunkát végzett Dél- és Dél-kelet Ázsia szigetvilágában.

Nevéhez kapcsolódik a budapesti Állatkert és a Magyar Néprajzi Múzeum létrehozása. A bécsi világkiállításon nagy érdeklődést kiváltó házi-, kézműipari és néprajzi gyűjteménye képezte az Iparművészeti Múzeum alapját.

Tagja volt a philadelphiai Természettudományos Akadémiának és a Magyar Tudományos Akadémiának. Jelentős szerepet vállalt az önálló magyar tudományos élet megszervezésében. Elnöke volt a Magyar Néprajzi Társaságnak és a Magyar Földrajzi Társaságnak.

Xántus János

1825-1894

Az idős tudós

  

Színes, változatos és kalandos életút állt mögötte. Sokoldalú ember, aki fiatal jogászként nemzetőrnek áll, a pákozdi csatában tüzérfőhadnagy.

Az 1848-49-es szabadságharc után emigrációba kényszerült, az emigrációban is a hazafi hűség és hazaszeretet példaképe. Joggal írta a következőket: "Lehetetlen, hogy elfeledhessen engem, ki azt oly hévvel s oly kegyelettel imádom, kinek szíve a reá nehezült csapások alatt vérzett: lehetetlen, hogy a haza elfeledhesse hű fiát."

Amerikában tanított idegen nyelveket, tervezett, amíg végül természettudományos érdeklődése kijelölte életpályáját, meghatározta tudományos tevékenységét. Korának egyik legnagyobb természetkutatója volt.

Fényes temetése megkésett kárpótlás volt az életében ért sérelmekért, csalódásokért. Sírja Deák síremlékével szemben található a Nemzeti Sírkertben.

Iskolánk tanulói a tudományos életben végzett úttörő munkája, az új területeket felfedező utazásai, geográfiai és etnográfiai munkássága alapján tisztelik Xántus Jánost, a sokoldalú embert, a tudóst, a hazáját szerető magyart. Életműve maradandó érték a magyar tudomány történetében. Példája ma is meghatározó élmény lehet iskolánk diákjai és tanárai számára egyaránt.

Szép hagyomány, hogy Xántus Emlékplakettet kapnak azok a diákok és tanárok, akik kimagasló munkát végeznek az iskolánkban, az iskoláért.

 

 

 

 

  Xántus emlékplakett